Elfsteden tocht 2007

Breda- Friesland- Breda        4 juni 2007- 11  juni 2007

 

Maandag 4 juni          136 km            droog              20 graden

We vertrokken vandaag voor een fietstochtje naar Friesland om daar de Elfstedentocht te fietsen en daarna weer terug naar Breda te fietsen.

Wie zijn we: Jan Geerts, Ad van de Corput en Jack Koolen.

We waren rond 06.45 uur bij Jan aanwezig. Koffie met krentenbollen op. Rond 07.10 uur vertrokken we richting Weesp waar onze eerste slaaplaats zou zijn. De overnachtingen waren geregeld door Jan, die zouden plaats vinden bij Vrienden op de Fiets.

Om 08.30 uur arriveerden wij bij het veer Hermenzijl. Dat ging pas om 10.00 uur in de vaart, dus een verplichte Pauze. Echter rond 09.25 uur kwam de schipper er aan en vroeg of wij naar de overkant moesten. Ja , zeiden wij. Hij zette ons met het pontje aan de overkant. Dit scheelde weer bijna 45 minuten en het kostte ons niets, want hij had nog geen kassa gepakt.

Bij Dussen hadden we weer een pontje. Wederom de pont genomen van Woudrichem naarGorinchem. Rond 10.00 uur een lekker bakje koffie op in Gorinchem. De route was tot nu toe heel mooi, stille fietspaden en mooie plaastjes.

Om 13.45 uur in Nieuwegein wat gegeten, daarna weer lekker verder gefietst. We hadden wel wind tegen. Rond de klok van 18.00 uur waren wij in Weesp bij onze eerste slaapplaats

gearriveerd. De laatste 30 kilometer langs het Amsterdam- Rijnkanaal hadden we zeker windkracht 5 tegen.

We sliepen op een gloed nieuwe woonboot, die was werkelijk schitterend. We werden met koffie ontvangen door de gastvrouw. Na het douchen zijn we in Weesp bij een chinees gaan eten en daarna nog bij een taverne wat gedronken. Toen we terug waren bij de woonboot, konden wij de fietsen in de schuur zetten. Toen we een paar stoelen weg wilden zetten, liet de gastvrouw een gietijzeren DUIF op de grond vallen. Die was in twee stukken. Wij vertelden de mevrouw dat deze wel gelijmd kon worden. Wij lagen rond de klok van 21.45 uur te bed.

wachten op pontje in Dussen

 

de Elfsteden tocht

 

Dinsdag 5 juni            126 km            zon/droog       20  graden

Om 07.30 uur zaten wij aan het ontbijt met een lekker bakje vla met heerlijke vruchten. We vertrokken om 08.00 uur, dachten we. De achterband van mijn fiets stond leeg, dus dat werd vernieuwen, hierdoor vertrokken we een kleine 25 minuten later.

In Muiderberg bij een benzinepomp mijn achterband op druk gebracht. De beheerder kwam met een spiksplinter nieuwe fietspomp aanlopen, bleek er ook een fietsenzaak achter te zijn. Wat een service. Het fietste in ieder geval een stuk lichter. Onderweg nog een appeltje gegeten. Jan wilde een foto van ons drieen maken met zijn fototoestel op een klein statiefje via de zelfontspanner, dat ging echter niet, want telkens als Jan er op drukte, gebeurde er niets. In Lelystad waren ze flink aan het bouwen, daardoor waren er diverse bordjes verdwenen. Het was even zoeken en vragen, maar uiteindelijk zaten we op de goede weg. Eerst maar eens broodjes gezond Gegeten. Toen wij de stad uit waren, kwamen we weer in een heel mooi bosgebied terecht. We gingen de Ketelbrug over, daarna naar Urk, waarna we via de dijk naar Lemmer fietsten. Op de dijk hadden we de wind Precies op kop, zeker windkracht 5 a 6. Daar liepen ook nogal wat schapen, wat het fietsen er ook al niet makkelijker op maakte.

In Lemmer aangekomen hebben we eerst onze dorst gelest om daarna weer verder te gaan. We waren om 18.05 uur in St.Nicolaasga daar sliepen we in een woonboerderij. Deze dag hadden we zeker 110 kilometer wind tegen.

Ad sliep deze keer in een eigengemaakte bedstee. Lekker douchen en weer naar de Chinees. Hierna weer een Afzakkertje genomen in Bar de Gaast.

Om 22.45 uur lagen we weer op een oor.

Jack en Ad relaxen op een bankje

Jack op de Ketelbrug

Jan op de dijk van Lemmer naar Urk

 

Woensdag 6 juni        58 km              droog              18 graden

Om 08.30 uur ontbijtje met nog twee andere dames, een uit Sint Annaparochie Friesland en de andere uit Vlijmen Brabant. Hier moesten wij voor het eerst ons pasje laten zien van Vrienden op de Fiets. Dat klopte allemaal. Nadat Ad had afgerekend , want hij was deze trip de penningmeester, vertrokken wij voor Het eerste deel van de Elfstedentocht. We hadden geen lekke banden.

Na een uurtje zaten we al aan de koffie, omdat we de Elfstedentocht in vier dagen wilden doen, zodat we onderweg nog wat konden bekijken en genieten.

Het weer was ons goed gezind, droog en weinig wind en een matig zonnetje. We waren al om 15.00 uur in Workum aangekomen op ons derde slaapplekje, pension het Smidsvuur.

Lekker rustig gefietst, veel genoten van het Friese landschap. Veel schapen en ontzettend veel groen gezien.

We kwamen regelmatig de twee dames tegen, die sliepen ook in Workum. Na het douche werd het toch zonnig en lekker warm. We zijn te voet naar het Jopie Huisman museum gegaan. Dit was een heel mooi museum over de schilderkunst van Jopie Huisman, die was begonnen als lompenhandelaar. Nog een beetje in de stad gewandeld en daarna terug gegaan naar het Smidsvuur om daar nog wat te drinken. De comsumpties kosten maar 1 euro, is toch geen geld. Lekker zitten genieten van de boten, die aan de overkant van het terras voorbij kwamen. Het was weer tijd om wat te gaan eten. Voor de verandering naar de Chinees gegaan. Op ons gemak terug gewandeld, onderweg nog een softijsje op. Tot 22.00 uur buiten gezeten.

Deze dag hadden we vier steden aangedaan, te weten Sloten- Stavoren-Hindeloopen en Workum.

Het waren stuk voor stuk plaatjes. Piet Paulusma gaf op de Friese zender voor morgen buien op. Ook voor de rest van week gaf hij regen op. Ik heb beloofd voor goed weer te zorgen, dus we zien morgen wel.

Ad en Jack op een bank in Workum

Jopie Huisman museum in Workum

Jopie Huisman museum in Workum

 

Donderdag 7 juni       72 km              zon/droog       23 graden

Deze dag lekker uitgeslapen, we zaten pas om 09.00 uur aan het ontbijt. Dit was een ontbijtbuffet met alles erop en eraan, heerlijk. Bakje koffie genuttigd in Bolsward. De route was uitstekend bewegwijzerd. Vele mooie plaatsjes en mooie vergezichten. Alles vlak dus makkelijk te fietsen. In Harlingen hebben we broodjes en melk op. Deze stad heeft een hele mooie haven. Even verderop lag Franeker. Hier hebben we het Planetarium van Eise Eisinga bezocht. Dit is een nauwkeurig bewegend model van het zonnestelsel, dat werd gebouwd tussen 1774 en 1781 door de wolkammer Eise Eisinga. We reden om 16.00 uur Sint Annaparochie binnen en gingen naar onze slaapplaats toe. Riepen aan de overkant van de straat de twee dames naar ons, dat hun Elfstedentocht er al op zat, want zei waren van hier vertrokken. Dat is ook toevallig, dat ze ons voorbij zagen fietsen. Heel leuk.

Wij kwamen bij een grote boerderij genaamd De Prulhoek aan, waar wij zouden slapen. Echter er was niemand aanwezig. Terug naar de stad gefietst om daar wat te drinken. Het was tenslotte toch heel mooi terrasjes- weer. We hebben daar besloten dat we maar gelijk zouden eten. friet , kip, schnitzel, varkenshaas en salade.

Na de maaltijd onze fietsen weer opgezocht. Bleek bij aankomst Ad zijn voorband leeg te staan. De band met de pomp van mij opgepompt. Ad is in rap tempo naar het logeeradres gefietst, wij er achter aan. We zagen hoe Ad Het logeeradres voorbij fietste. Jan fluiten en ik roepen. Ad bleef maar door fietsen. Ik ging in de achtervolging En bleef maar roepen: Ad, Adje, Ad!  Toen hij het eindelijk hoorde, stopte hij. Ik zei: je fiets veel te ver, zolang houdt je voorband het misschien niet. Wij weer terug. Jan had hem al gebeld en sms gestuurd, maar geen reactie.

De mevrouw van de schitterende boerderij was de middag dus wel thuis, want ze had een bordje aan de zijkant Van het huis neergezet, dat ze in de tuin bezig was . Dit hadden wij niet gezien. maar goed, we waren er.

Jan ging douchen, Ad ging zij band en tevens mijn band repareren en ik ging de kleding wassen.

Rond de klok van acht uur was alles klaar. Banden geplakt, wasje gedaan en allemaal gedoucht. Jan had onder tussen koffie gezet. De man van de vrouw des huizes had de Elfstedentocht vijf keer uitgeschaatst,

Haar zoon had hem ook een keer uitgeschaatst. Tekst en uitleg hierover gehad, tevens legde ze uit hoe we bij de Canterlandse brug over de Murk, beter bekend als “Tegeltjesbrug”konden komen. We moesten daarvoor van onze route afwijken, via een pontje de Dokkumer Ee over varen en dan enkele kilometers fietsen.

Ik werd gebombardeerd om wat in het gastenboek te schrijven, omdat ik dan ook een taak had.

Rond de klok van 22.30 uur naar bed gegaan. O ja, deze dag hebben we de volgende steden gefietst: Bolsward- Harlingen en Franeker. Welterusten.

Jan, Jack en Ad op de dijk naar Harlingen

Jack in Harlingen

 

Jack schrijft in gastenboek van boerderij De Prulhoek

 

Vrijdag 8 juni              75 km              veel zon          31 graden

Na een heerlijk ontbijtje was het weer tijd om op de fiets te stappen. Onderweg kwamen we een plaat tegen van de St. Jacobsroute. Het begin van de route vanuit Nederland is officieel in Friesland, in St. Jacobiparochie.

We zaten in Holwerd aan de koffie, toen er een oude Renault uit 1928 voor onze neus stopte. Na de koffie stapten we weer op de fiets, Jan zijn fiets deed raar, het was net of de band ergens langs ging. Konden niets vinden. Een paar kilometer verder gestopt. We hebben de tassen eraf gehaald en de fiets op zijn kop gezet. Zat er een opgedroogde schapenkeutel tussen de band en het spatbord. Deze vlug verwijderd, toen deed de fiets weer normaal. We zagen vele grote aardappelvelden, zover als je kon kijken.

In Dokkum hebben we lekkere broodjes met makreel, haring en gebakken vis op. Rond de klok van drie uur namen we het pontje over de Dokkumer Ee in Wyns om over te steken en naar de Tegeltjesbrug te fietsen. Hier hebben we gezocht naar Jan van Evelingen, dat is een kennis van mij, waar ik zondags mee ga fietsen, Hij heeft de Elfstedentocht drie keer uitgereden. Na enig speurwerk hadden we hem gevonden. De brug is betegeld met ongeveer 5000 Delftsblauwe tegeltjes met daarop evenveel schaatsers, die allemaal meegedaan hebben aan de Elfstedentocht. Dat is heel mooi en zeker de moeite waard om er langs te gaan. In 2009 hoopt men de brug aan de andere kant te kunnen betegelen met nog eens 4000 tegeltjes. Dan is het namelijk een Jubileum jaar. We fietsten weer terug om bij het pontje op het terras neer te strijken. Was goed uit te houden. Ad stak op een gegeven moment zijn hand op om af te rekenen. Even later kwam de serveerster met nog Twee pilsjes en een cola aan gelopen. Dit vonden wij echter niet vervelend, zaten toch goed hier. Graadje of 31 en beetje wind.. Maar na deze comsumptie vertrokken we toch richting Leeuwarden.

Vanaf Dokkum tot Leeuwarden fietsten wij langs het kanaal de Dokkumer Ee. Rond de klok van vijf uur kwamen We aan in Leeuwarden. Eventjes gezocht naar ons logeeradres. Daar werden we ontvangen door Bram de Bruin. De fietsen achterom gezet, deze bij de buurvrouw gezet, omdat men nog bezig was met het verbouwen van twee tuintjes en Bram bezig was met hout op te stapelen. Eerst maar eens lekker gedoucht, wat een verademing was dat na deze hete dag. Daarna de fietsen bij de buurvrouw gepakt. Volgens Bram konden ze alle drie wel in De schuur. We hebben er toch maar twee buiten gezet en eentje binnen en dat ging nog maar net.

Een heerlijke wandeling gemaakt in Leeuwarden. Bij een Ierse pub wat gedronken, was gezellig druk op Het terras. Daarna op zoek gegaan naar een chinees, alleen een afhaal Chinees kunnen vinden. We konden geen Chinees vinden. Dus weer verder gezocht. We vonden een leuk restaurantje vlakbij de brug. Hier hebben we lekker buiten gezeten om te eten. Jan en ik namen een overheerlijke grote sate en Ad nam wat anders, frieten

en salade erbij heerlijk. Terug gewandeld en tegenover ons logeeradres was een cafetaria, daar hebben Jan en ik nog een lekker softijsje genomen. Deze warme dag hebben we twee steden van de Elfstedentocht bezocht. Dokkum en Leeuwarden. 22.30 uur weer maar eens ons bed opgezocht. Boven de dekens gaan liggen, want het was ontzettend warm boven en geen airco.

Jack en Ad op de brug van Bartlehiem

Jan en Jack bij tegeltjesbrug tussen Lekkum en Giekerk

 

Zaterdag 9 juni           73 km              zon      30 graden

09.00 uur vertrokken wij uit Leeuwarden. Deze stad vonden wij minder mooi, dat kwam omdat er veel Graffiti op de muren zet. Onderweg bij een boer hebben wij koffie en molkelkeldergebak op.

Toen wij Sneek binnen fietsten, bleek er die dag een “culturele dag”te zijn. Overal was muziek, bandjes, drummers en vele andere leuke dingen. In Sneek hebben we het Scheepvaartmuseum bekeken, was ontzettend mooi en groot. In een cafetaria hebben we broodjes gezond gegeten. We fietsten weer op ons gemak verder naar Ijlst. Daar hebben we de houtzaagmolen De Rat bezocht. De molen was ontzettend mooi en geweldig om te zien. Jammer dat hij niet draaide, er stond helaas te weinig wind. Tevens was er een “Prutrace”aan de gang inIjlst, wat inhoudt dat men door weilanden en modder slootjes moet lopen en zwemmen; dit bleek ontzetten zwaar te zijn.

In langweer zijn we met het pontje de Langweerdervaart overgestoken om verder te fietsen naar St.Nicolaasga, Waar we weer terug waren bij het beginpunt van onze Elfstedentocht. De laatste twee steden waren: Sneek en Ijlst. Het was een heerlijke fietsdag, ongeveer 30 graden, beetje zijwind of was het rijwind?

Hopelijk is het morgen ook lekker weer, want dan moeten we weer ongeveer 125 kilometer fietsen.

In Brabant was het gisteren al noodweer. Maar ja, zoals we al zo vaak zeggen, je krijgt wat je verdient.

Rond de klok van 19.00 uur waren we weer gedoucht en gingen we voor de verandering maar eens naar de Chinees. Na het eten nog een lekker softijsje en wat te drinken genomen. Zaten we op het terras, begon het toch een beetje te regenen. We hebben volgens Jan zeker 23 druppels regen gehad.

Om 22.00 uur gingen we te bed, omdat we morgen weer een lekker tochtje voor de boeg hebben.

houtzagerij de Rat in Ijlst

 

Zondag 10 juni           124 km            droog              22 graden

Daar gingen we weer om 08.20 uur voor een mooie fietsdag. We hadden de wind in de rug, dus ging het bijna vanzelf. Het was de eerste twee uur wel mistig.

We waren al om 12.30 uur in Lelystad. Daar hebben we in Bataviastad wat gegeten en gedronken. Het zonnetje kwam er ook lekker door, dus ons hoorde je niet mopperen.

Vlakbij Weesp hebben we eerst wat gedronken, dat hadden we wel weer verdiend, vonden we. Rond 17.30 uur Waren we weer bij de woonboot in Weesp. Dorien vroeg of er een sterke man bij zat. Jan zei dat is Jack. Ze vroeg of ik kon helpen met de parasol. Ik heb de parasol op hoogte gezet en vast gemaakt. Zag ik de gebroken DUIF van vorige week op de aanrecht liggen met een tube lijm. Jan was bij ons de technische man, dus die kon de Duif

wel repareren. Het was twee compenentenlijm, dus dat moest geen probleem opleveren.

We werden wederom met koffie en thee ontvangen. Daarna gedoucht en Chinees gegeten bij Tong AH. Wederom een heerlijk ijsje op en weer wat op het terras gehangen.

Rond de klok van 21.30 uur waren wij weer terug bij de woonboot. Jan heeft de DUIF nog nagekeken, Was weer helemaal vliegklaar.

Dorien en Jan op de woonboot in Weesp

duiven in Weesp

 

Maandag 11 juni        116 km            zon                  23 graden

08.45 uur vertrokken wij voor onze laatste tocht naar Breda. Jasjes aangedaan, het was wat aan de frisse kant. Na ongeveer een kwartier de jasjes toch weer uitgedaan, daar het weer wat warmer werd. Vanaf hier tot thuis kreeg  De fiets van Jan kuren. Elke keer als hij aan moest zetten, schoof de ketting over de tandwielen. Versleten werk. Het leek wel of Jan een fiets had met automatische versnelling.

We hebben tot Nieuwegein voor het grootste gedeelte het Amsterdam-Rijn kanaal gevolgd. Bij van Der Valk In Nieuwegein koffie met appelgebak genomen. We zouden ergens anders wel wat eten. Dat kon in Meerkerk Zijn, maar dat was te dichtbij, dus zal het wel ergens anders worden, we zien wel. We zouden nu richting Gorinchem fietser. Ad fietste een stuk voor ons uit. Op een gegeven moment zagen we hem niet meer. Jan kreeg een SMS met de vraag of wij al bij het AC restaurant waren in Meerkerk. Jan zei nee, daar zijn we niet, we

fietsen nu al voorbij Arkel en gaan richting Gorinchem. Ad belde op en Jan vertelde Ad, dat wij op Gorinchemse brug op hem zouden wachten. Wij stonden op de brug te wachten , dan pas zie je hoeveel verkeer er over de weg raast. Na ongeveer 45 minuten was Ad ook gearriveerd, zodat we weer verder konden gaan.

Was een misverstand, wat in Nieuwegein was ontstaan bij het koffie drinken.

Ter hoogte van Hank hebben we bij wegrestaurant Napoleon nog wat broodjes genuttigd. We konden weer verder voor de laastte 25 kilometer. In Oosterhout bij Mac Donald nog een softijsje en cola op. Zo konden we het allerlaatste wel overbruggen. Ad heeft hier het overgebleven geld uit de gezamelijke portemonnee op zijn manier verdeeld. Bij het cadettenkamp afscheid genomen van Ad. Rond de klok van 17.00 uur kwamen Jan en ik aan,

waar wij een week geleden ook waren vertrokken, bij Jan thuis. Nog een lekker cola op. Ik ging aan de laatste vijf kilometer van mijn fietstocht beginnen.

Thuis aangekomenkwamen Mieke en Ingrid naar buiten gelopen en vroegen hoe het was geweest. Tassen van de fiets gehaald, fiets in de schuur gezet. En binnen met het verhaal begonnen.

Jack op de brug van Gorinchem

 

De reis was ontzettend goed voorbereid door Jan, prachtige slaapplaatsen via Vrienden op de Fiets.

Het weer kon niet beter zijn, heel goed fietsweer.

Veel op fietspaden gefietst, daardoor weinig overlast van overig verkeer.

Friesland is een mooie provincie en heeft talloze mogelijkheden, zowel op de fiets als op het water.

We hebben in totaal 810 kilometer gefietst, inclusief horecakilometers.

Bij 46 fietsuren is dat een gemiddelde van ongeveer 17,5 kilometer per uur.